Când am început să fac site-uri, în facultate, îmi era teamă că nu voi ajunge niciodată să înțeleg tot acest ecosistem. Erau atât de multe aspecte pe care trebuia să le am în vedere: domeniul, hostingul, legătura dintre domeniu și hosting, certificatul SSL (acel „https” pe care îl vezi înainte de link), faptul că site-ul arată diferit pe ecrane diferite, FTP, cPanel, baze de date… efectiv eram copleșit. Să nu mai spun că, la început, site-urile le făceam în HTML + CSS + JS. Însă toate acestea sunt lucruri care se întâmplă în „bucătăria” unui website, în spatele cortinei, ca să fiu mai poetic.
În realitate însă, lucrurile nu sunt atât de complicate cum fac alții să pară.
Domeniu, Hosting și Website – o analogie simplă
Vom face o analogie pentru domeniu, hosting și website. Analogia este următoarea: adresă, pământ, casă.
Așa cum orice casă are o adresă și așa cum orice casă stă pe un pământ, la fel și un website are o adresă (domeniul) și un pământ pe care stă (hostingul). Felicitări, ți-am salvat ore întregi de tutoriale de pe YouTube!
Domeniul - adresa ta în online
Domeniul este adresa site-ului (de exemplu, drincenii.ro). Un domeniu se poate cumpăra în România de la ROTLD. ROTLD este autoritatea oficială din România responsabilă cu administrarea și gestionarea domeniilor de internet cu extensia .ro. Poți cumpăra domenii și de la alți furnizori, însă eu îți recomand să cumperi direct de la ROTLD.

Hosting - 'terenul' pentru website-ul tău
După ce ai cumpărat domeniul, ai nevoie de un hosting. Eu recomand Romarg, deoarece au oameni în echipa de suport foarte săritori și chiar te ajută atunci când apar probleme.

Conectarea domeniului cu hostingul
După ce ai cumpărat și hostingul, te întorci la domeniu și actualizezi nameserverele. Știu că sună complicat, dar în realitate aceste nameservere sunt folosite pentru a indica unde anume se află „terenul” pe care va fi noua „casă”. Îl putem numi „județ”, ca să păstrăm analogia. Luăm adresa hostingului (în exemplul cu Romarg ar fi ns1.romarg.com) și o copiem în nameserverele domeniului. Acum, cei care vizitează drincenii.ro vor fi direcționați către hostingul de la Romarg, unde vor putea vizualiza site-ul.

Construirea site-ului folosind WordPress
Avem domeniul și hostingul, dar cum construim casa?
Simplu. Hosting-ul are o interfață care se numește cPanel – un fel de Windows pentru hosting. Din cPanel îți poți crea e-mailuri noi, adăuga fișiere pe server, crea/vizualiza/șterge baze de date și multe altele. Dar ceea ce te interesează pe tine este softul WordPress, pe care îl vei accesa și îi vei da un simplu „Install”. După ce WordPress-ul se instalează, poți vizita domeniul tău și vei observa că deja te întâmpină un „Hello World”. Felicitări, acum ai propriul tău website!

Tot ce trebuie să faci acum este să construiești pe acea instalare WordPress orice îți dorești tu.
Vrei și tu un website cu adevărat profesional?
Nu ezita să ne contactezi. Dacă nu ești convins, vizualizează clipul de mai jos.