Ideea greșită despre SEO

Ideea greșită despre SEO

De multe ori te grăbești să lansezi un website, iar abia apoi te gândești să-l optimizezi SEO, sau poate că îți scapă în totalitate acest aspect. Din punctul meu de vedere, optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) se face prima dată în etapa de creare a textelor pentru website. De ce? Pentru că este cea mai simplă și mai rapidă metodă de optimizare, integrată în mod natural și organic în textele site-ului. Varianta alternativă ar fi să instalezi un plugin SEO în care introduci cuvinte-cheie sau descrieri pe care le consideri relevante pentru site-ul tău.

Dacă site-ul tău nu apare în Google sau LLMs (ChatGPT, Claude etc), practic nu exiști.

Fac site-uri de peste 10 ani. Știu că cea mai importantă resursă primită de la clienți pentru realizarea oricărui tip de website au fost textele și structura acestuia. Un website cu texte bine structurate va fi mereu mai bun decât un website cu funcționalități flashy sau cool, pentru că va fi relevant și peste 3-4-5 ani.

Așadar, dacă textele sunt gândite cu optimizarea pentru motoarele de căutare în minte, deja ai un mare avantaj față de toți ceilalți.

Dar cum faci asta mai exact? În primul rând, dacă nu te pricepi la texte, angajează pe cineva care să o facă. În organigrama unei agenții, copywriter-ul este cel care îți poate aduce cei mai mulți clienți sau cel care îți poate pierde cei mai mulți clienți. Din acest motiv, copywriterii sunt printre cei mai bine plătiți creativi din industrie (sau ar trebui). Ce face un copywriter: realizează o analiză de piață și o analiză a business-ului tău. Creează strategii de promovare împreună cu echipa de marketing și structurează povestea brandului tău în câteva cuvinte-cheie (vezi Google Keyword Planner) sau fraze care înglobează toată esența afacerii tale. Gândește-te la „Think Different” al lui Apple sau „Just do it” al lui Nike. În final, vei avea textele pentru website-ul tău care nu doar că spun o poveste sau enumeră serviciile tale, dar care convertesc potențiali clienți în clienți reali. Textele vând, dintotdeauna a fost așa. Desigur, există mai multe tipuri de copywriteri. Sunt copywriteri specializați pe texte de site, SEO și conversii. Pe noi aceștia ne interesează în această etapă.

Următorul pas pentru un SEO bun este să faci descrieri pentru absolut toate pozele din website. Descrierile trebuie să conțină cuvintele-cheie pe care le-ai primit de la echipa de marketing sau pe care le-ai descoperit tu folosind Google Keyword Planner.

După toate acestea, trebuie să te asiguri că site-ul se mișcă repede, este ușor de urmărit și are o logică de navigare clară. Toți acești pași fac parte din optimizarea SEO On-Page.

Urmează optimizarea SEO Off-Page. Aici intervine activitatea de pe social media și backlink-urile de calitate. Trebuie să scrii pe blog și să distribui conținutul acolo unde este audiența ta. De asemenea, este important să ai backlink-uri, adică alte site-uri relevante și de încredere să aibă link-uri către tine, sporindu-ți astfel autoritatea în ochii motoarelor de căutare.

Nu uita că Google favorizează website-urile adaptate pentru mobil (responsive design), securizate cu HTTPS și care răspund exact intenției utilizatorului (search intent). În plus, ai grijă la titluri și la meta descrieri, acestea fiind printre primele elemente vizibile în Google și având un impact direct asupra numărului de accesări (CTR). Folosește corect structura heading-urilor (H1, H2, H3 etc.) pentru a ușura navigarea utilizatorilor, dar și pentru a ajuta Google să-ți înțeleagă conținutul.

Nu în ultimul rând, monitorizează performanța site-ului tău folosind Google Search Console și Google Analytics. Doar așa vei ști exact ce funcționează și ce mai trebuie îmbunătățit. Însă nu uita, un scor mai mic în Google Page Speed nu este capăt de țară. Vizitatorul nu știe ce se petrece în spate, dacă site-ul se mișcă bine și arată bine, ai câștigat.

Desigur, poți folosi și plugin-uri SEO. Printre cele mai cunoscute este Yoast SEO. Eu folosesc SiteSEO pentru ca am varianta PRO by default de la hosting (i like free stuff).

Este important să nu uiți că este bine să aplici tot ce ți-am spus, chiar și cu aceste plugins de SEO.

Un alt aspect esențial este contentul de calitate! Un content de calitate, bine documentat, util și atractiv pentru utilizatori este mai valoros decât 10 cuvinte-cheie aruncate într-un text. Folosește Schema.org pentru a ajuta Google să înțeleagă conținutul tău. Încurajează review-uri pozitive și fii prezent în directoare online relevante. Scrie articole guest post pentru site-uri populare și relevante, iar cel mai important: ai răbdare și fii constant, rezultatele bune apar în timp.

Acum ești pregătit să-ți lansezi website-ul. Pentru a grăbi indexarea în Google trebuie să ai mulți vizitatori pe website. Poți face asta prin afiliați sau parteneri care distribuie site-ul tău pe social media, prin scrierea de articole și parteneriate media. Important este să fii prezent; lumea trebuie să te vadă pentru a ști că exiști.

Spor, Adrian de la Siteup.

Vrei și tu un website cu adevărat profesional?

Nu ezita să ne contactezi. Dacă nu ești convins, vizualizează clipul de mai jos.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *