Planificarea înseamnă succes: Interviu Digitescu despre marketing în 2025

Planificarea înseamnă succes: Interviu Digitescu despre marketing în 2025

Mergând după celebra zicală „Failing to plan is planning to fail”, ne îndreptăm atenția spre unul dintre cele mai importante capitole din viața oricărei afaceri: strategia de marketing.

De obicei, îmi place să încep cu finalul în minte:
Unde vreau să ajung cu afacerea?
Cum o văd peste 5-10 ani?
Cât de mare va fi echipa cu care voi lucra?
Care va fi cel mai mare client pe care mi-l doresc în portofoliu?

După ce am răspunsuri clare la aceste întrebări, îmi construiesc o strategie – atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Umanizarea brandului și importanța unei direcții clare.

Orice afacere care vrea să joace pe termen lung are nevoie să creeze awareness (conștientizare), să stârnească interest (interes), să creeze desire (dorință) și să conducă spre action (acțiune) – toate acestea fără a uita un element-cheie: umanizarea brandului.

Așa cum nu ne apucăm singuri să ne scoatem măselele acasă, ci mergem la dentist, și în marketing avem nevoie de specialiști. Azi, ne-am propus să discutăm cu doi experți care respiră marketing digital: Dan și Ioana Minea, fondatorii agenției Digitescu, stabiliți în Spania, dar activi pe piața din România.

Cine sunt Dan și Ioana Minea?

Dan și Ioana sunt un cuplu antreprenorial puternic, la fel ca mine și soția mea, reușind să îmbine armonios viața personală cu provocările din business. Au fondat Digitescu, o agenție specializată în marketing digital, cu peste 100 de colaborări de succes – printre care și branduri cunoscute precum Finqware, Roche Romania.

Am stat de vorbă cu ei despre provocările și oportunitățile marketingului digital în 2025:

De ce este importantă o strategie de marketing digital?

Pentru orice companie, a porni la drum fără a defini de la început o strategie de marketing este ca și cum ai pleca la explorat fără o hartă. Ca în orice altă parte din companie, în marketing se vor investi niște bani și se vor aștepta niște rezultate. Ori, fără a avea o strategie și niște idei bine gândite de la început, se vor pierde bani fără a se vedea rezultate. Care rezultate sunt tot un ingredient important al strategiei și trebuie definite din timp pentru a le putea atinge. Noi totdeauna recomandăm clienților, la începutul unei colaborări, să își facă timp și să gândim împreună această strategie, pentru a ști exact de ce ne apucăm, la ce trebuie să lucrăm și cum arată un rezultat de succes pentru acel proiect.

Care sunt greșelile frecvente în promovarea online?

Cred că una dintre cele mai frecvente greșeli este obsesia cu 1-2 canale de comunicare, fără a fi deschis la testat și alte canale. Spre exemplu, să luăm social media: există companii care sunt focusate pe Facebook, uneori pe LinkedIn – din experiență, am văzut că e bine să vezi și cum merge comunicarea sau promovarea și pe alte platforme, gen TikTok, sau chiar și pe altele mai „exotice”, gen Reddit și Pinterest. Totdeauna am spus că nu ai de unde să știi până nu încerci, iar deschiderea aceasta la experimente și teste este o caracteristică definitorie a companiilor care reușesc să se impună în piață.

Cât de rapid ar trebui să se vadă rezultatele unei campanii?

Aici răspunsul depinde de mulți factori: este campanie B2C sau B2B, care este scopul (awareness, vânzare sau generare de lead-uri), care este industria și publicul țintă etc. Evident, în general nu se poate ști în câteva zile dacă funcționează campania; dar nici nu are sens să insiști inutil luni de zile dacă vezi că, deși au fost testate „creative” diferite, audiențe diferite, tonuri de comunicare diverse, totuși rezultatele sunt sub așteptări. Dar aici revin la răspunsul primei întrebări: dacă ai făcut o strategie de marketing coerentă și ai depistat de la început pe ce platforme, în ce locuri, se „adună” publicul-țintă al companiei, atunci cu siguranță ai deja un avantaj în plus în rularea campaniei și în succesul ei.

Ce metode simple recomandați pentru o promovare rapidă?

Dacă prin promovare rapidă înțelegem o campanie simplă cu rezultate pe termen scurt-mediu, atunci o campanie de ads targetată către vânzare este cea mai potrivită. Cu un „setup” inițial bine făcut și o bună înțelegere a audienței, se pot vedea rezultate destul de repede. Mai pe „românește”, niște „ads” pe platformele tradiționale, Facebook sau Google, pot fi un punct de pornire bun pentru majoritatea companiilor și a domeniilor de activitate.

Care sunt cele mai eficiente canale digitale în 2025?

„Problema este complexă și are multe aspecte”, ca să folosesc un citat „celebru” 🙂 Eficiența ține de scopul campaniei și de locația publicului țintă. Pentru un fintech B2B, o campanie de generare de leads poate fi eficient rulată pe LinkedIn. În același timp, pentru un magazin online de produse digitale, o campanie cu obiectiv de vânzare directă poate fi de succes pe Facebook. Așa că nu există un singur răspuns – depinde mult de ce se dorește ca obiectiv și de „industria” în care activează compania respectivă.

Ce tool-uri folosiți și recomandați?

Cred că în arsenalul oricărui „marketer” a intrat și a rămas acolo, ca pilon principal, un tool de AI, gen ChatGPT. Tot din același domeniu, aș mai recomanda Perplexity pentru research mai profund (alături de funcția de „deep search” din ChatGPT). Evident, Canva – care a transformat modul în care se poate realiza conținutul grafic (deși încă în urma unor software-uri gen Illustrator sau Photoshop, Canva s-a dezvoltat mult și câștigă puncte pentru modul simplu de utilizare). Pe parte de video, pentru editare video, aș recomanda https://www.opus.pro/, care este inegalabil în realizarea de video shorts, și Vidcap, care ajută la adăugarea de subtitrări la video-uri. Alături de un tool mai profesional, gen Final Cut Pro X.

Aveți un studiu de caz despre care ne puteți povesti?

Am avut posibilitatea să lucrăm, de-a lungul timpului, cu o mare varietate de clienți și companii, din industrii foarte diverse; dar, ca focus și experiență însumată a noastră la Digitescu, domeniile de pharma și fintech sunt cele mai relevante și în care am avut cel mai mare succes. Spre exemplu, un parteneriat recent de care am fost foarte mândri a fost acela cu un fintech autohton românesc – un proiect pe care l-am ajutat de la start să își conceapă o strategie de atragere a clienților, cu rezultate foarte bune pe Google Ads și Meta Ads. Dovada că o combinație de companie solidă, strategie detaliată, oameni mișto, buget decent și răbdare face minuni – iar rezultatele nu întârzie să apară.

O întrebare personală: România sau Spania?

Noi am pornit Digitescu acum mulți ani în România, și după ce ne-am mutat în Spania am continuat să activăm profesional pe ambele piețe.
Din punct de vedere personal, am ales Spania, dar nu am lăsat în urmă România, dacă pot spune așa. Sunt avantaje și dezavantaje în ambele țări, și cu siguranță România (unde avem în continuare familie, prieteni și, evident, clienți) este și va fi întotdeauna o parte importantă din viața noastră.

Interviul cu Dan și Ioana Minea ne reamintește că, dincolo de tool-uri, platforme sau bugete, marketingul eficient începe cu o viziune clară și o strategie bine definită.

Succesul nu apare peste noapte, dar este cu siguranță rezultatul unor decizii asumate, a testării constante și a colaborării cu oameni care știu ce fac.

Indiferent dacă ești la început de drum sau ai deja un business în plină dezvoltare, merită să investești în claritate, structură și parteneriate valoroase.

Vrei și tu un website cu adevărat profesional?

Nu ezita să ne contactezi. Dacă nu ești convins, vizualizează clipul de mai jos.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *